Επιχειρηματικό Σχέδιο (Μελέτη Βιωσιμότητας)

Αφού έχετε μαζέψει τις πληροφορίες, όπως έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα τμήματα και έχετε μία καλή ιδέα για το τι θα καλλιεργήσετε, ήρθε η ώρα να τα βάλετε όλα μαζί στο Επιχειρηματικό Σχέδιο (ΕΣ) ή Μελέτη Βιωσιμότητος (ΜΒ).

Τα δύο αυτά διαφέρουν στο ότι η μελέτη βιωσιμότητας μας δείχνει αν η επιχειρηματική ιδέα έχει πιθανότητα να πετύχει, ενώ το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μία προβολή στο μέλλον, δηλαδή απαντά σε ερώτημα όπως: "πού θα βρισκόμαστε σε 5 χρόνια;" Άρα μελέτη βιωσιμότητας κάνουμε πριν ξεκινήσει μία επιχείρηση ή πριν από την επέκτασή της.

Πιο κάτω, όταν αναφερόμαστε σε ΕΣ εννοούμε ΕΣ ή ΜΒ, αναλόγως της περιπτώσεως.

Μη σκεφτείτε ότι επειδή, ίσως, το περιβόλι σας θα είναι μικρό και θα αφορά πωλήσεις στη λαϊκή, ότι δεν χρειαζόσαστε ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο (ΕΣ). Λάθος!

Το ΕΣ είναι ο οδικός χάρτης που θα καθοδηγεί την επιχείρησή σας, μικρή ή μεγάλη. Είναι ταυτοχρόνως και προϊόν αλλά και διαδικασία. Όσο συμπληρώνετε το ΕΣ, τόσο θα αποκτάτε μία πιο σφαιρική αντίληψη για την μελλοντική σας επιχείρηση και θα σκεπτόσαστε για τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους σας. Την ίδια στιγμή, θα ορίζετε τα βήματα που πρέπει να κάνει η επιχείρησή σας τα επόμενα 5 χρόνια.

ΕΣ δεν θα ετοιμάσετε μόνον αν τώρα σκεπτόσαστε να ξεκινήσετε, αλλά και αν έχετε χρόνια έναν λαχανόκηπο και τώρα θέλετε να επεκταθείτε, σε μέγεθος ή σε νέες καλλιέργειες.

Ένα ΕΣ θα πρέπει να είναι:

  • Ρεαλιστικό

(Δηλαδή κάτι που εύκολα μπορείτε να πετύχετε)

  • Απλό

(Ένα πολύπλοκο ΕΣ δεν βοηθάει. Ομαδοποιείστε τις λεπτομέρειες και δώστε τους μία συγκεντρωτική τιμή: πχ Εργαλεία χειρός: 1.000€. Μη αναλύσετε τώρα πόσες τσάπες θα αγοράσετε)

  • Εξειδικευμένο

(Δεν κάνει το ίδιο ΕΣ για φράουλες και για τομάτες!)

  • Πλήρες

(Πρέπει να αντιμετωπίσετε όλα τα θέματα, όπως έχουν αναφερθεί στα προηγούμενα τμήματα)

Καλό είναι για το ΕΣ σας να χρησιμοποιήσετε την συνήθη δομή:

  • Περίληψη
  • Στόχοι και Αποστολή
  • Γενικές Πληροφορίες
  • Οργανωτικά Θέματα
  • Σχέδιο Μάρκετινγκ
  • Χρηματοδοτικό Σχέδιο
  • Ισολογισμοί 5ετίας
  • Κατάσταση Αποτελεσμάτων
  • Χρηματοροές
business-plan
shadow
1

Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ένα καλό και πλήρες ΕΣ θα σας βοηθήσει όταν θα ψάχνετε για χρηματοδότηση, είτε από την Τράπεζα είτε από κάποιον χρηματοδότη που θα ήθελε να βάλει λεφτά στην αγροτική παραγωγή.

Η ύπαρξη και μόνον ενός πλήρους ΕΣ δείχνει στην Τράπεζα ότι έχετε μελετήσει το θέμα σας και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πετύχετε.

Γι αυτούς τους λόγους, καλό είναι το ΕΣ να ακολουθεί την δομή που έχουν συνηθίσει να βλέπουν στις Τράπεζες. Αυτό θα τους κάνει να είναι πιο ευνοϊκώς διατεθειμένοι απέναντί σας.

Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι ένα ΕΣ είναι ένα «ζωντανό» έγγραφο το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε έτος.

Όταν έχετε γράψει μια πρώτη μορφή του ΕΣ (ή της ΜΒ), συζητήστε το με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως η οικογένειά σας. Οι παρατηρήσεις τους, ακόμα και οι δυσάρεστες, θα σας βοηθήσουν να το βελτιώσετε.

Αν δώσετε το ΕΣ στην Τράπεζα ή σε χρηματοδότη, να είσαστε έτοιμοι ότι θα το ελέγξουν για την ακρίβεια των όσων αναφέρει και, συνήθως, θα σας τα δώσουν πίσω για διορθώσεις και αλλαγές. Γι αυτούς, το ΕΣ δεν είναι ένα τυπικό σχέδιο σαν κι αυτά που υποβάλαμε για τις επιδοτήσεις: είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για να κρίνουν τις πιθανότητες επιβιώσεως της αγροτικής επιχειρήσεώς σας.