Ημερολόγιo Παραγωγής

Είναι δύσκολο να υπερβάλλει κάποιος για το πόσο σημαντικό είναι να κρατάει ο παραγωγός ημερολόγια για τον λαχανόκηπό του.

Η διαχείριση ενός λαχανόκηπου είναι πολύπλοκο θέμα και εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να θυμόμαστε όλες τις λεπτομέρειες του πώς καλλιεργήσαμε πέρσι και τι είχαμε αποφασίσει τότε να διορθώσουμε την επόμενη χρονιά! Μη ξεγελάτε τον εαυτό σας! Ναι, μπορεί να θυμάστε εκείνη την απίθανη λεπτομέρεια, όχι όλες τις λεπτομέρειες, όμως.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ημερολόγια; Αυτά μπορεί να είναι απλά τετράδια όπου σημειώνουμε κάθε τι που κάνουμε (σπορά, ράντισμα, λίπανση, συλλογή) μαζί με τα απαραίτητα νούμερα. Αν είμαστε πολύ καλοί με τους υπολογιστές, κάποια ημερολόγια μπορεί να είναι υπολογιστικά φύλλα Excel! Επίσης, ένα καταπληκτικό πρόγραμμα για να κρατάτε ημερολόγιο και να μπορείτε να το ψάχνετε είναι το OneNote της Microsoft. Είναι το αγαπημένο μου!

Στο χωράφι βοηθάει το τετράδιο. Μπορείτε, αν θέλετε, να περνάτε τις σημειώσεις στον υπολογιστή ή το τάμπλετ, για να μπορείτε να τις βρίσκετε και χρόνια μετά.

Τετράδιο

Το ημερολόγιο, δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, τακτοποιημένο. Αρκεί να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και να μπορείτε να τις βρείτε. Ένα μπλε τετράδιο είναι μια χαρά. Η ποιότητα του ημερολογίου κρίνεται από το πόσες πληροφορίες βάζετε, όχι από το πόσο όμορφα είναι τα γράμματα…

Τι πληροφορίες πρέπει να καταχωρείτε στα ημερολόγια του λαχανόκηπού σας;

  • Πληροφορίες για την αμειψισπορά, δηλαδή τι έχετε φυτέψει και σε ποιο σημείο του αγρού.
  • Πληροφορίες για τις καλλιεργητικές φροντίδες: λιπάνσεις, ραντίσματα, σκαλίσματα, ακόμα και ποτίσματα.
  • Πληροφορίες για τις ασθένειες, τις προσβολές από έντομα ή άλλους εχθρούς και τα ζιζάνια που σας ταλαιπώρησαν.
  • Πληροφορίες για τις αποδόσεις, τόσο των καλλιεργειών, αλλά και του προσωπικού.

Τα ημερολόγια μας επιτρέπουν να ανατρέξουμε σε αυτά για να δούμε τι πήγε λάθος και να μη το ξανακάνουμε, καθώς και τι πήγε σωστά για να το κρατήσουμε.

Πρέπει να κρατάμε στα ημερολόγια νούμερα: Πόσο λίπασμα βάλαμε, τις δόσεις των φυτοφαρμάκων, πόσα κιλά τομάτες μαζέψαμε σήμερα κλπ

Μη βλέπετε την συλλογή αυτών των στοιχείων σαν μία ενοχλητική ή βαρετή ή περιττή γραφειοκρατία! Μας επιτρέπουν να βλέπουμε συνεχώς πού πονάει η καλλιέργειά μας και πού και πώς μπορούμε να επέμβουμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Κάποιες ιδέες για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αναφέρονται εδώ.

Μη το παρακάνετε, όμως! Ξεκινήστε την τήρηση ημερολογίων για ένα μέχρι και 5 προϊόντα σας με τον μεγαλύτερο τζίρο. Με τον καιρό, τα ημερολόγια θα σας γίνουν απαραίτητα και θα θελήσετε να κρατάτε σημειώσεις και για τα υπόλοιπα προϊόντα.