Το Προσωπικό του Λαχανόκηπου

Με την πληθώρα των μεταναστών, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται πολλοί παραγωγοί είναι η εργασία. Βγαίνεις μια γύρα, βρίσκεις τον φθηνότερο μετανάστη και όλα καλά. ΛΑΘΟΣ! Οι εργάτες σας είναι αυτοί που θα σας φέρουν κέρδος παράγοντας τα λαχανικά σας, αλλά και αυτοί που μπορούν να σας καταστρέψουν!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας άτσαλος ή κακός ή δυσαρεστημένος εργάτης μπορεί να σας καταστρέψει την παραγωγή ή έστω να κάνει ζημιά. Για παράδειγμα:

 • Στο φύτεμα, μπορεί απλώς να τοποθετεί τα φυτά στο χώμα, μη φέρνοντας τις ρίζες σε επαφή με αυτό με αποτέλεσμα πχ 15% αποτυχία στη φύτευση: 15% απώλεια τζίρου από την πρώτη στιγμή! (κι εσείς εύκολα θα ρίξετε το φταίξιμο στα σπορόφυτα…)
 • Να αδιαφορεί για προβλήματα που βλέπει και να μη τα αναφέρει και εσείς να το πάρετε είδηση όταν είναι αργά.

Η εμπειρία δείχνει ότι ο καλύτερος αγροτικός εργάτης μπορεί να είναι 4 έως 8 φορές πιο αποδοτικός από τον χειρότερο.

shadow
 • Στη συλλογή, να χειρίζεται άγαρμπα τη σοδειά, με αποτέλεσμα τα λαχανικά σας να έχουν μικρή διατηρησιμότητα. Οι έμποροι αποφεύγουν να αγοράζουν λαχανικά που χαλάνε πριν προλάβουν να τα πουλήσουν…

Σαν εργοδότες, πρέπει να σας ενδιαφέρει όχι μόνον η απόδοση των εργατών, αλλά και οι ανάγκες τους. Η σχέση της αποδόσεώς των με την κερδοφορία του λαχανόκηπού σας είναι τελείως φανερή. Όμως και το ενδιαφέρον σας για τις ανάγκες των εργατών είναι ζωτικό για την κερδοφόρα λειτουργία της επιχειρήσεώς σας. Να έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Τρακτέρ και εργάτριες
shadow

Πηγαίνοντας να φυτεύσουν τομάτες στην Ξυνιάδα

 • Οι εργαζόμενοι επιθυμούν και εκτιμούν τον σεβασμό και την αξιοπρεπή μεταχείριση. Ο αγροτικός εργάτης έχει ανάγκη να γνωρίζει ότι η δουλειά του είναι σημαντική για τον εργοδότη του.
 • Στους εργαζόμενους αρέσει να νοιώθουν ότι ανήκουν και είναι τμήμα της επιχειρήσεώς σας, του λαχανόκηπού σας. Θέλουν να νοιώθουν μέλη μιας επιτυχημένης ομάδας. Μία εβδομαδιαία ωριαία συνάντηση, όπου αναλύεται η πορεία του λαχανόκηπου, θα επιτύχει πολλά!
 • Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι θέλουν κάθε ευκαιρία να εξελιχθούν. Πρέπει να τους παρέχετε ευκαιρίες για γνώση και εξέλιξη. Αυτό θα γίνει είτε με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, αν υπάρχουν στην περιοχή σας, είτε με συναντήσεις με τους τεχνικούς συμβούλους σας, όπου ενημερώνονται για τεχνικά θέματα.
 • Οι εργαζόμενοι πάντα ανταποκρίνονται σε καλή εποπτεία. Η εποπτεία πρέπει να παρέχει σαφείς και απλές εξηγήσεις και να είναι σε φιλικό κλίμα. Αν δείτε εργοδηγό ή αφεντικό να φωνάζει, τότε έχει χάσει το παιχνίδι. Δεν φωνάζεις ποτέ σε έναν εργαζόμενο: τον βοηθάς να κάνει σωστά την δουλειά του ή, αν αυτό είναι ανέφικτο, τον απολύεις. Φροντίστε να έχετε 1 εργοδηγό ανά 5-6 εργάτες. Ο εργοδηγός μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος ή ένα μέλος της οικογενείας σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ή ένας εργάτης που ξέρει πολύ καλά την δουλειά και ξέρει να διευθύνει τους άλλους.
 • Οι εργαζόμενοι επιθυμούν την αναγνώριση. Λίγα καλά λόγια, ειδικώς μπροστά σε άλλους εργαζόμενους μπορούν να βοηθήσουν την απόδοση καλύτερα και από μία αύξηση του μισθού.

Μερικές συμβουλές για καλή απόδοση των εργατών σας:

 • Επιλέξατε με προσοχή τους εργάτες σας. Πρέπει να έχουν καλή υγεία, να είναι νέοι και δυνατοί και να μη πίνουν τα βράδια. Προσλάβατε λίγο περισσότερους στην αρχή και κρατήστε τους καλύτερους.
 • Πρέπει να δημιουργήσετε μακροχρόνια σχέση, τουλάχιστον με την βασική ομάδα εργατών. Γι αυτό προτιμήσατε όσους έχουν οικογένεια: είναι πολύ πιο αξιόπιστοι οι εργάτες με οικογένεια! Αν χάσουν την δουλειά τους έχουν πολλά να χάσουν. Οι μόνοι τους, δεν χάνουν πολλά: κάπου αλλού θα βρουν δουλειά...
 • Η διαρρύθμιση του αγρού και των χώρων παραγωγής θα επηρεάσει τον αριθμό των εργατών που απαιτούνται. Αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσα στις καλλιέργειες, διευκολύνονται οι εργασίες όπως το ράντισμα ή η συλλογή και έτσι χρειάζεσθε λιγότερους εργάτες. Αν γεμίσετε όλο το χωράφι με φυτά και δυσκολεύεται η πρόσβαση των εργατών, αλλά και των φορτηγών και μηχανημάτων, οι εργασίες θα γίνονται πιο αργά και θα χρειάζεστε περισσότερο προσωπικό.
 • Τα κατάλληλα μικρά εργαλεία μειώνουν σημαντικώς τον αριθμό των εργατών που απαιτούνται.
 • Τα εργαλεία της δουλειάς πρέπει να είναι στρατηγικά κατανεμημένα στο χωράφι (πχ. περισσότερες αποθήκες). Δεν θέλετε να πληρώνετε τους εργάτες σας για να κάνουν βόλτες μπρος - πίσω για να φέρουν ένα εργαλείο.
 • Προγραμματίστε διαλείμματα, πέρα από το διάλειμμα για φαγητό. 2-3 διαλείμματα των 10 - 15 λεπτών αυξάνουν πολύ την απόδοση!
 • Οι εργάτες χρειάζονται κάποιον προσωπικό χρόνο για ξεκούραση κάθε μέρα. Μη περιμένετε σωστή δουλειά και απόδοση από κάποιον που εργάζεται 12 ή 14 ώρες την ημέρα κάθε μέρα…