6 Ερωτήσεις για να Απαντήσετε πριν Ξεκινήσετε

Πλεονεκτήματα της Λαχανοκομίας στην Ελλάδα.

Το ξηροθερμικό Μεσογειακό κλίμα της Ελλάδος προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα στους παραγωγούς:

  • Λαχανικά με εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες, όπως γεύση, άρωμα και υφή, που ξεπερνούν τα αντίστοιχα προϊόντα σε πιο βόρειες χώρες.
  • Δυνατότητα παραγωγής εκτός εποχής για τη Βόρεια Ευρώπη, όπως κουνουπίδια και μπρόκολα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Υπαίθρια καλλιέργεια λαχανικών, όπως οι τομάτες, τα οποία στην Βόρεια Ευρώπη παράγονται μόνο σε θερμοκήπια και με πολύ μικρότερη παραγωγική περίοδο.

Όλα αυτά κάνουν την χώρα μας ιδανική για παραγωγή προς εξαγωγή και θα μπορούσαν να εμποδίζουν πολύ τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές.

Εμπόδια στην Λαχανοκομία

Η λαχανοκομία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Κατακερματισμένη γη και μικρούς κλήρους, που δυσχεραίνουν τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας.
  • Δύσκαμπτο φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, που δυσκολεύει την παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα και περιορίζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
  • Το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο εμποδίζει τους παραγωγούς να αποκομίσουν οφέλη από τη διαφορά τιμής μεταξύ του χωραφιού και του ραφιού.
  • Έλλειψη σύγχρονων εμπορικών πρακτικών, με την αγορά να χαρακτηρίζεται από ολιγοψώνια και έμφαση σε ευκαιριακές συμφωνίες, αν και η κατάσταση παρουσιάζει κάποια βελτίωση.
  • Έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ελάχιστη ύπαρξη ενεργών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
  • Υποτυπώδης τεχνική υποστήριξη από το Κράτος (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα).
blank

Αν σκέφτεστε σοβαρά να ασχοληθείτε με την αγροτική παραγωγή, πιθανότατα έχετε κάνει όνειρα και έχετε περάσει από φάσεις ενθουσιασμού. Τώρα όμως, πριν το ξεκίνημα, μπορεί να νιώθετε λίγο χαμένοι: από πού να αρχίσετε;

Μην αγχώνεστε, είναι φυσιολογικό. Αυτές οι σελίδες έχουν γραφτεί για να σας καθοδηγήσουν.

Η πρώτη σας δουλειά είναι να καταγράψετε τους διαθέσιμους πόρους σας σε ένα χαρτί και να το φυλάξετε. Αυτή η καταγραφή θα σας βοηθήσει αργότερα.

Κάποιες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε:

  1. Κουράγιο και Μεράκι: Έχετε το θάρρος να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε μια νέα επιχείρηση; Το θάρρος και το πάθος είναι απαραίτητα για να προχωρήσετε και να πετύχετε.
  2. Χρόνος και Προσπάθεια: Πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε στη μελέτη της νέας σας επιχείρησης; Η αγροτική παραγωγή απαιτεί έρευνα, οικονομική μελέτη, και κατανόηση της αγοράς.
  1. Γη: Υπάρχει διαθέσιμη γη; Αν όχι, είστε διατεθειμένοι να αναζητήσετε την ιδανική τοποθεσία για καλλιέργεια;
  2. Γνώσεις και Τεχνολογία: Τι γνώσεις και εμπειρία έχετε; Ποιοι θα σας βοηθήσουν με τεχνικά θέματα;
  1. Κεφάλαια: Πώς θα καλύψετε τα έξοδα της καλλιέργειας και της ζωής σας μέχρι να αρχίσει η επιχείρησή σας να αποδίδει;
  2. Εργασία: Έχετε τα απαιτούμενα εργατικά χέρια; Αν έχετε άλλη εργασία, πόσες ώρες μπορείτε να διαθέσετε στον λαχανόκηπο;

Απαντήστε με ειλικρίνεια. Οι απαντήσεις σας θα καθορίσουν την κατεύθυνση της επιχείρησής σας και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μην ανησυχείτε για τις απαντήσεις που θα δώσετε. Το σημαντικό είναι να έχετε κουράγιο και μεράκι. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να διορθωθούν. Οι απαντήσεις σας θα καθορίσουν τη μορφή του περιβολιού σας και τι θα καλλιεργήσετε. Για παράδειγμα, αν έχετε περιορισμένα χρήματα, μπορείτε να επιλέξετε καλλιέργειες με χαμηλά καλλιεργητικά έξοδα, όπως τα λάχανα ή τα χορταρικά. Αν δεν έχετε διαθέσιμα εργατικά χέρια, αποφύγετε καλλιέργειες που απαιτούν πολλή εργασία, όπως οι φράουλες.

Αφού απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, ας δούμε τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρούμε για να στήσουμε την επιχείρησή μας, μικρή ή μεγαλύτερη, στις επόμενες σελίδες. Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι προς την επιτυχία!