Επιχειρηματικό Σχέδιο (Μελέτη Βιωσιμότητας)
Αφού έχετε συγκεντρώσει τις πληροφορίες, όπως αναφέραμε στα προηγούμενα τμήματα, και έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα καλλιεργήσετε, ήρθε η ώρα να τα ενσωματώσετε στο Επιχειρηματικό Σχέδιο (ΕΣ) ή στη Μελέτη Βιωσιμότητας (ΜΒ).
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η Μελέτη Βιωσιμότητας δείχνει εάν η επιχειρηματική σας ιδέα είναι βιώσιμη, ενώ το Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπει το μέλλον της επιχείρησης, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: “Πού θα βρισκόμαστε σε 5 χρόνια;”. Η Μελέτη Βιωσιμότητας συντάσσεται πριν την έναρξη ή την επέκταση μιας επιχείρησης.
Στην συνέχεια, όταν αναφερόμαστε σε ΕΣ, εννοούμε είτε το ΕΣ είτε τη ΜΒ, ανάλογα με την περίπτωση.
Μην υποτιμάτε την αξία του ΕΣ / ΜΒ, ακόμα κι αν η επιχείρησή σας είναι μικρή και περιορίζεται σε πωλήσεις στη λαϊκή αγορά. Το ΕΣ ή η ΜΒ είναι ο οδικός χάρτης που θα καθοδηγεί την επιχείρησή σας, ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι ταυτόχρονα προϊόν και διαδικασία. Καθώς το συμπληρώνετε, αποκτάτε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επιχείρησή σας, θέτοντας βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, ενώ καθορίζετε τα βήματα για τα επόμενα 5 χρόνια.
Δεν χρειάζεστε ΕΣ / ΜΒ μόνο αν ξεκινάτε τώρα. Ακόμα κι αν διατηρείτε έναν λαχανόκηπο εδώ και χρόνια, ένα ΕΣ είναι απαραίτητο αν θέλετε να επεκταθείτε ή να προσθέσετε νέες καλλιέργειες.
Το ΕΣ ή η ΜΒ σας θα πρέπει να είναι:
- Ρεαλιστικό: Κάτι που μπορείτε εύκολα να πετύχετε.
- Απλό: Ένα υπερβολικά πολύπλοκο σχέδιο δεν βοηθάει. Συνοψίστε λεπτομέρειες και δώστε συγκεντρωτικές τιμές (π.χ., Εργαλεία χειρός: 1.000€).
- Εξειδικευμένο: Ένα γενικό ΕΣ δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου καλά σε διαφορετικές καλλιέργειες, όπως φράουλες και τομάτες.
- Πλήρες: Αντιμετωπίστε όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Η συνήθης δομή για ένα ΕΣ περιλαμβάνει:
- Περίληψη
- Στόχους και Αποστολή
- Γενικές Πληροφορίες
- Οργανωτικά Θέματα
- Σχέδιο Μάρκετινγκ
- Χρηματοδοτικό Σχέδιο
- Ισολογισμούς 5ετίας
- Κατάσταση Αποτελεσμάτων
- Χρηματοροές
Ένα πλήρες ΕΣ θα σας βοηθήσει όταν αναζητάτε χρηματοδότηση από Τράπεζες ή επενδυτές. Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου δείχνει ότι έχετε μελετήσει το αντικείμενο και ότι η επιχείρησή σας έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
Φροντίστε να ακολουθείτε τη συνήθη δομή που αναμένουν οι Τράπεζες, ώστε να γίνουν πιο ευνοϊκοί απέναντί σας.
Το ΕΣ είναι ένα “ζωντανό” έγγραφο που πρέπει να επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Αφού το συντάξετε, συζητήστε το με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως η οικογένειά σας. Οι παρατηρήσεις τους, ακόμα και οι δυσάρεστες, θα βοηθήσουν στη βελτίωση του.
Εάν το υποβάλλετε στην Τράπεζα ή σε επενδυτή, να είστε προετοιμασμένοι για ανατροφοδότηση και διορθώσεις. Το ΕΣ δεν είναι ένα τυπικό έγγραφο, όπως αυτά που υποβάλλουμε για επιδοτήσεις, αλλά ένα κρίσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησής σας.