Ενότητα Α: Θέματα για Μελέτη
Στην πρώτη αυτή ενότητα, θα παρουσιάσουμε τα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τόσο τους αρχάριους όσο και τους έμπειρους παραγωγούς πριν ξεκινήσουν ή ανανεώσουν την καλλιέργειά τους. Από την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας και την προετοιμασία του εδάφους, μέχρι την άρδευση και τη λίπανση, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία για την επιτυχία της καλλιέργειας. Σας ενθαρρύνουμε να μελετήσετε διεξοδικά αυτά τα θέματα και να συμβουλευτείτε ειδικούς για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές.
Θέματα Α’ Ενότητας:
Α1 – Τα μυστικά της επιτυχίας
Θέλετε να ασχοληθείτε με τα κηπευτικά σαν επάγγελμα; Τι βασικό χρειάζεται; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά;
Α2 – Έξι Ερωτήσεις
Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις: έχετε κουράγιο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαχανοκομίας στην Ελλάδα και ποια τα εμπόδια;
Α3 – Επιχειρηματίας – Παραγωγός
Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας παραγωγός; Ποιες ρεαλιστικές προσδοκίες μπορείτε να έχετε;
Α6 – Επιλέγοντας Καλλιέργεια
Με ποια κριτήρια θα διαλέξουμε τι να καλλιεργήσουμε; Ποια είδη είναι εύκολα στην καλλιέργεια; Ποια είδη να αποφύγουμε αν δεν έχουμε εμπειρία;
Α4 – Η Γη μου
Η γη που διαθέτετε θα προσδιορίσει την καλλιέργεια. Ποιες είναι οι παράμετροι της γης σας που πρέπει να εξετάσετε;
Α5 – Κεφάλαιο
Το κεφάλαιο θα προσδιορίσει την λαχανοκομική σας επιχείρηση. Πού θα το χρειασθείτε;
Α7 – Logistics
Τι είναι τα logistics; Χρειάζονται σε έναν μικρό λαχανόκηπο; Εξοπλισμός, συσκευασίες, ψύξη, μεταφορά & προμηθευτές, θέλουν προγραμματισμό.
Α8 – Αγορά
Για να πουλήσουμε, πρέπει να γνωρίσουμε την αγορά, να μάθουμε τα προϊόντα μας και να προσδιορίσουμε το εμπορικό μας πλεονέκτημα.
Α9 – Επιχειρηματική μορφή
Προσωπική επιχείρηση ή εταιρεία; ΟΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μορφής;
Α10 – Νομικό Πλαίσιο
Οι νόμοι καθορίζουν όχι μόνον τις υποχρεώσεις μας, αλλά και τα δικαιώματα μας. Πρέπει να τους γνωρίζουμε, ακόμα και για να τους παραβούμε!
Α11 – Διαχείριση Κινδύνων
Δεν υπάρχουν ατυχίες. Κακός σχεδιασμός και έλλειψη εμπειρίας υπάρχει. Γι αυτό σχεδιάζουμε από τώρα το πώς θα αντιδράσουμε την κακιά στιγμή.
Α12 – Σύμβουλοι
Κάθε λαχανόκηπος, μικρός ή μεγάλος, χρειάζεται ένα δίκτυο συμβούλων. Είναι σημαντικό να τους βρούμε εκ των προτέρων, πριν τους χρειαστούμε.
Α13 – Επιχειρηματικό Σχέδιο
Αφού συγκεντρώσετε τις πληροφορίες και καταλήξετε στο τι θα καλλιεργήσετε, ήρθε η ώρα να συντάξετε το Επιχειρηματικό Σχέδιο (ΕΣ) ή τη Μελέτη Βιωσιμότητας (ΜΒ), που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη…