Αναπληροφόρηση (Feedback)
Βασική υποχρέωση κάθε επιχειρηματία, είτε πρόκειται για έναν αγρότη που πουλά στη λαϊκή είτε για κάποιον με μεγάλη εξαγωγική μονάδα, είναι να συλλέγει συνεχώς πληροφορίες τόσο από την αγορά όσο και από την παραγωγή.
Οι πληροφορίες είναι το κλειδί για τη συνεχή βελτίωση, τόσο στην παραγωγή όσο και στις πωλήσεις, καθώς επιτρέπουν την προσαρμογή στις απαιτήσεις των πελατών.
Για να είναι χρήσιμες και αξιοποιήσιμες, οι πληροφορίες πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ποσοτικές. Δεν αρκεί να γνωρίζουμε ότι πολλά φυτά αρρώστησαν – είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόσα. Άλλο να έχουν αρρωστήσει 20 μαρούλια στις 10.000 και άλλο 1.000.
Όσον αφορά τα παράπονα των πελατών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσοστό της παραγωγής που επηρεάζουν. Τα προϊόντα του λαχανόκηπου είναι φρέσκα και, συνεπώς, φθαρτά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια προβλήματα. Αν όμως τα προβλήματα αφορούν μέχρι το 5% της παραγωγής, παρόλο που πρέπει να επιδιώξουμε τη βελτίωση, αυτό το ποσοστό θεωρείται αποδεκτό και συμβατό με την έννοια της άριστης παραγωγής.
Είναι επίσης σημαντικό να φιλτράρουμε τις πληροφορίες και να εστιάζουμε σε εκείνες που είναι πραγματικά σημαντικές. Το πιο πρακτικό κριτήριο για το τι είναι σημαντικό είναι το ποσοστό επί του τζίρου που αντιστοιχεί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών ή προσβολών, το όριο μπορεί να είναι η εμφάνιση του προβλήματος, ακόμα κι αν αφορά μόνο ένα φυτό!
Για τα θέματα της παραγωγής, οι πληροφορίες προέρχονται:
- Από τα ημερολόγια παραγωγής που τηρούμε.
- Από τους εργάτες μας.
- Από την καθημερινή μας βόλτα στον λαχανόκηπο.
Για τα θέματα των πελατών, οι πληροφορίες προέρχονται:
- Από τις επισκέψεις στους πελάτες μας ή, στην περίπτωση της λαϊκής, μέσα από τη συζήτηση μαζί τους.
- Από δειγματισμούς των λαχανικών μας σε φίλους και γνωστούς στην αρχή, αλλά και μέσω επαγγελματικών δειγματισμών, αν η μονάδα μας είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί το κόστος.
- Φυσικά, το καλύτερο feedback είναι οι ίδιες οι πωλήσεις!
Οι αξιόπιστες και επαρκείς πληροφορίες σε αριθμητική μορφή και η σωστή αξιοποίησή τους είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν επιτυχημένο παραγωγό και έναν μέτριο ή αποτυχημένο.