Επιλέγοντας τι θα καλλιεργήσουμε

Η κρίσιμη ερώτηση: Τι λαχανικά να καλλιεργήσετε; Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε;

Τα βασικά κριτήρια είναι:

1. Τι ζητάει η αγορά;

Αυτό είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Από τη στιγμή που καλλιεργείτε για να πουλήσετε, πρέπει να σκέφτεστε τι θέλουν οι άλλοι και όχι εσείς. Βασικό θα πείτε, αλλά πόσα παραδείγματα αντίθετα έχουμε…

Σημαντική παράμετρος είναι η απορροφητικότητα της αγοράς. Σίγουρα τα ραντίτσιο π.χ. πιάνουν καλύτερη τιμή, αλλά πόση ποσότητα μπορεί να απορροφήσει η αγορά; Αν η ζήτηση καλύπτεται με 40 στρ. κι εσείς καλλιεργήσετε 10 στρ, η αγορά θα μπορούσε να καταρρεύσει και να μείνετε με απούλητο προϊόν.

Αντιθέτως, η αγορά έχει τεράστια απορροφητικότητα σε κηπευτικά ευρείας καταναλώσεως, τομάτες, μαρούλια κλπ, οπότε ακόμα και αν καλλιεργήσετε 100 στρ. δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά και θα μπορείτε να πουλάτε. Βεβαίως, αυτά τα είδη, ειδικώς στην εποχή τους έχουν χαμηλότερες τιμές.

Μήπως μπορείτε να προσδιορίσετε μία εξειδικευμένη αγορά; Αυτή είναι μία μικρή αγορά που συνήθως δεν απασχολεί τους πολλούς ή τις εισαγωγές. Μπορεί να υπάρχει μία μικρή, αλλά σταθερή ζήτηση για ένα περίεργο προϊόν, πχ μπιζέλια ή μια διαφορετική τομάτα. Οι τοπικές εξειδικευμένες αγορές είναι λύση για πολλούς αγρότες, ειδικώς τους μικρότερους.

Λαϊκή Αγορά

Φωτογραφία: Jeremy Keith – CC BY 2.0

Viktualienmarkt

Φωτογραφία: Yuishi Shiraichi– CC BY 2.0

2. Τι μπορείτε να πουλήσετε;

Τι μπορείτε να πουλήσετε στην αγορά σας, λιανική ή χονδρική; Τι σας ζήτησαν οι έμποροι ή τα Super Markets όταν μιλήσατε μαζί τους;

3. Μη παρασύρεστε από την μόδα!

Όταν αρχίσετε και ακούτε παντού ότι αρχίζουν και καλλιεργούν ένα είδος διότι αυτό θα φέρει τα μεγάλα κέρδη, κρατάτε μικρό καλάθι! Το πιθανότερο, συντόμως, το είδος αυτό θα παράγεται σε τόσες ποσότητες, που η αγορά δεν θα μπορεί να απορροφήσει.

4. Τι μπορεί να καλλιεργηθεί στο χωράφι σας;

Είναι προφανές ότι η τοποθεσία του χωραφιού, το κλίμα της περιοχής, καθώς και η ύπαρξη ή μη θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και ποιας μορφής, προσδιορίζουν τι μπορεί να καλλιεργηθεί.

Δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε με εμπορική επιτυχία πρώιμες υπαίθριες τομάτες στην Β. Ελλάδα, ούτε καλοκαιρινά μαρούλια στο Άργος. Τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά.

5. Από αυτά που έχετε επιλέξει με τα προηγούμενα κριτήρια, τι σας ταιριάζει;

Φτιάξτε μια μικρή λίστα με λαχανικά που ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια. Ποια από αυτά να καλλιεργήσετε; Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία, προγραμματίσατε να καλλιεργήσετε σιγά σιγά απ’ όλα ώστε να δείτε ποιο σας ταιριάζει.

Αυτό είναι σημαντικό: Έχω φίλους παραγωγούς που μπορεί να φτιάχνουν εξαιρετικές μελιτζάνες, αλλά ποτέ δεν έχουν πετύχει τις πιπεριές. Δεν είναι κακό αυτό. Συμβαίνει. Αν, βεβαίως, η αγορά επιβάλλει να φτιάχνουν πιπεριές, ξέρω ότι θα ζητήσουν την βοήθεια ειδικών, θα κάνουν σοβαρές δοκιμές και θα μάθουν να φτιάχνουν πιπεριές. Στην περίπτωση των φίλων μου, δεν χρειάσθηκε. Έχουν εξαιρετικό περιβόλι με μεγάλη επιτυχία και, απλώς, δεν παιδεύονται με τις πιπεριές.

Αν δεν έχετε εμπειρία, ξεκινήστε με είδη που είναι εύκολα στην καλλιέργεια:

Κοινό Μαρούλι

Lettuce Cos 2

Λάχανο

Λάχανο

Ραπανάκια

Ραπανάκια

Γλυκοκαλάμποκο

Sweet corn

Τοματίνια

Τοματίνια

Αποφύγατε την καλλιέργεια της τομάτας, της πιπεριάς, του πεπονιού και του καρπουζιού, αν δεν έχετε αρκετή εμπειρία.