Διαχείριση Κινδύνων

Καθένας που ξεκινάει μία νέα επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σωρό κινδύνους και αναποδιές που μπορεί να του τύχουν. Ειδικώς στην αρχική φάση, τα 2-3 πρώτα χρόνια, παρουσιάζονται οι περισσότερες αναποδιές, που μπορεί είτε να στοιχίσουν ακριβά σε χρήμα είτε να κινδυνέψει ακόμα και η επιβίωση της επιχειρήσεως.

Πολλοί συνηθίζουν να αποκαλούν αυτές τις αναποδιές ατυχίες. Δεν είναι έτσι. Αυτά τα φαινόμενα, στα πρώτα βήματα μίας επιχειρήσεως, δεν είναι τυχαία φαινόμενα, καθώς, συνήθως, εξαφανίζονται αργότερα. Πρόκειται είτε για έλλειψη εμπειρίας είτε για προβλήματα που προκύπτουν από κακό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε τέτοιες αναποδιές, στην αρχή τουλάχιστον. Είναι πάντοτε συνυφασμένες με την έναρξη μίας νέας επιχειρήσεως, είτε πρόκειται για έναν μικρό λαχανόκηπο που τροφοδοτεί έναν πάγκο της λαϊκής είτε μία εξαγωγική μονάδα.

Η «Διαχείριση Κινδύνων» είναι αυτό που πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των προβλημάτων αυτών καθώς και τις επιπτώσεις όσων προκύψουν.

Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, την επιχείρησή σας, πρέπει να καταλάβετε καλά τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσετε και πώς θα πρέπει να τους διαχειρισθείτε. Με προσοχή σκεφθείτε και καταγράψατε:

  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παράγοντες κινδύνου για την επιχείρησή σας;

Πχ. Ένας παγετός αργά την άνοιξη μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής σας, όπως και μία βλάβη στο σύστημα ποτίσματος το καλοκαίρι που κρατά πολλές μέρες.

  • Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή τους;

Πχ. Για τον παγετό μπορείτε να πάρετε σοβαρές πληροφορίες για την ημερομηνία τελευταίου πιθανού παγετού και να φυτέψετε αργότερα ή να φυτέψετε είδη ανθεκτικά. Για το σύστημα αρδεύσεως, μπορείτε να φροντίσετε να έχετε αρκετή εφεδρεία, ώστε μία πιθανή βλάβη να μη εξελιχθεί σε καταστροφή. Επίσης, μπορείτε από τον χειμώνα να έχετε συνεννοηθεί με τους γείτονες να διασυνδέσετε τα δίκτυά σας ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε νερό μαζί τους σε περίπτωση βλάβης.

  • Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε αν, ο μη γένοιτο, εμφανισθεί ένα σοβαρό πρόβλημα;

Αν παρ’ όλα τα μέτρα, ένας παγετός καταστρέψει την παραγωγή σας, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Τι συνεννόηση θα κάνετε, την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με τον ή τους πελάτες σας, που θα περιμένουν παράδοση; Αν μείνετε, παρά τις εφεδρείες σας, χωρίς νερό, θα μπορέσετε να πάρετε από τους γείτονες έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη;

Κερκόσπορα σε Μελιτζάνα

Φωτογραφία: Scot Nelson - CC BY 2.0

Προσβολή φύλλων μελιτζάνας από Κερκόσπορα

  • Θα ασφαλίσετε την παραγωγή σας, το προσωπικό σας ή τα μηχανήματά σας;

Η Ασφάλιση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα είναι πολύ πολύ πίσω, κυρίως διότι το κράτος επεμβαίνει με τον ΕΛΓΑ. Η Αγροτική Ασφαλιστική είναι η μόνη που ασφαλίζει θερμοκήπια. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση θα αλλάξει συντόμως και θα πρέπει να είστε ενήμεροι από τις ευκαιρίες ασφαλίσεως που σας παρέχονται.

Για να μπορέσετε να σχεδιάσετε την διαχείριση των πιθανών κινδύνων, θα πρέπει να έχετε πολλές και καλές πληροφορίες. Μαζέψτε πληροφορίες σχετικές με την καλλιέργειά σας και την περιοχή σας από:

  • Άλλους ντόπιους παραγωγούς
  • Παραγωγούς των ίδιων προϊόντων από την ίδια ή άλλες περιοχές
  • Τους τοπικούς γεωπόνους
  • Το Διαδίκτυο
  • Βιβλία και περιοδικά
  • Ταξίδια μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό. Όλοι οι μοντέρνοι αγρότες μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές και περισσότερες. Δημιουργούνται έτσι σοβαρά δίκτυα αγροτών όπου ο καθένας στηρίζεται από τους άλλους. Η Ελλάδα ήταν πολύ πίσω ως τώρα και πολλοί παραδοσιακοί γεωργοί δεν μοιραζόντουσαν πληροφορίες. Ευτυχώς, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαίως.

Μπορείτε να πετύχετε πολλά συμμετέχοντας σε αρκετά δίκτυα αγροτών. Είναι πολύ σημαντικό ο μοντέρνος αγρότης - επιχειρηματίας να συμμετέχει σε δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά δεν χρειάζεται να είναι επίσημα: μπορεί να είναι πχ ένα δίκτυο που μέσω Twitter μεταδίδει πληροφορίες που αφορούν την αγορά των οπωροκηπευτικών ή ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια δίκτυα. Αντιμετωπίστε την περίπτωση να ξεκινήσετε εσείς ένα τέτοιο δίκτυο.

PeerNetworks 1
Διαχείριση κινδύνων

Για τα θέματα που δεν μπορείτε να βρείτε ή όπου υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες, αναλύστε όσα δεδομένα έχετε και δημιουργήστε νέες πληροφορίες με δοκιμές, παρατήρηση και έρευνα. Εννοείται ότι πρέπει να κρατάτε πολύ καλές σημειώσεις για να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές όποτε χρειάζεται.

Μη σας τρομάζει η λέξη έρευνα. Κάθε σωστός παραγωγός, ακόμα και ένας μικρός παραγωγός, πρέπει να κάνει την έρευνά του. Βασικό συστατικό της έρευνας είναι η σύγκριση. Έτσι, όταν πχ ερευνάτε την αντιμετώπιση του παγετού με πότισμα με πεταλούδες, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα τμήμα της καλλιέργειας ακάλυπτο από το πότισμα, ώστε να δείτε αν εκείνο κάηκε από τον παγετό ή όχι και να καταλάβετε αν το σύστημά σας πετυχαίνει τον σκοπό του ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπίσετε τους μελλοντικούς κινδύνους και για να μη σας επαναληφθεί ένα πρόβλημα μετράτε και καταγράφετε, μετράτε και καταγράφετε, μετράτε και καταγράφετε. Όσο πιο πολύ και πιο πολλές παραμέτρους καταγράφετε, τόσο καλύτερα!