Πρώτες Ερωτήσεις

Πλεονεκτήματα της Λαχανοκομίας στην Ελλάδα.

Το ξηροθερμικό Μεσογειακό κλίμα της Ελλάδος προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα στους παραγωγούς:

 • Λαχανικά με πολύ καλύτερες οργανοληπτικές ιδιότητες (γεύση, άρωμα, υφή) από ό,τι στις πιο βόρειες χώρες.
 • Παραγωγή εκτός εποχής για τη Βόρεια Ευρώπη, όπως κουνουπίδια ή μπρόκολα τον χειμώνα.
 • Υπαίθρια παραγωγή λαχανικών, όπως τομάτα, που στην Βόρεια Ευρώπη παράγονται μόνο σε θερμοκήπια και με πολύ μακρύτερη παραγωγική περίοδο.

Όλα αυτά κάνουν την χώρα μας ιδανική για παραγωγή προς εξαγωγή και θα μπορούσαν να εμποδίζουν πολύ τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές.

Εμπόδια στην Λαχανοκομία

Βεβαίως, η Ελλάδα δεν προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα στην λαχανοκομία της, αλλά και αρκετά εμπόδια, όπως:

 • Κατακερματισμένη γη, μικρός κλήρος.
 • Δύσκαμπτο φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο που παρεμποδίζει την παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα.
 • Το ίδιο δύσκαμπτο πλαίσιο εμποδίζει τους παραγωγούς να επωφεληθούν από τμήμα έστω της διαφοράς τιμής από το χωράφι στο ράφι.
 • Απουσία σύγχρονου εμπορίου, ολιγοψώνιο. Το εμπόριο βασίζεται κυρίως στις αρπακτές και όχι σε μακρόχρονες σχέσεις. (Η κατάσταση βελτιώνεται)
 • Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας. Έτσι είναι ελάχιστοι οι ενεργοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών.
 • Υποτυπώδης τεχνική υποστήριξη από το Κράτος (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα).
shadow

Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, προφανώς, σκεφτόσαστε σοβαρά να ασχοληθείτε με την αγροτική παραγωγή. Σίγουρα έχετε κάνει όνειρα και περάσει φάσεις ενθουσιασμού. Όμως, τώρα, πριν από το ξεκίνημα, σίγουρα νοιώθετε λίγο χαμένοι: από πού να ξεκινήσετε;

Μη ανησυχείτε! Είναι φυσιολογικό. Αυτές οι σελίδες γράφτηκαν για να σας βοηθήσουν.

Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνετε είναι να καταγράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί το τι πόρους έχετε διαθέσιμους για την νέα σας δουλειά. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή την καταγραφή και μάλιστα να την φυλάξετε για να ανατρέξετε αργότερα.

Παραθέτω μερικές βασικές ερωτήσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν σ’ αυτό:

 1. Πόσο κουράγιο και μεράκι έχετε; Μη το υποτιμάτε. Είναι πολύ βασικό να έχετε το θάρρος να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε μια νέα επιχείρηση, για να προχωρήσετε και να πετύχετε.
 2. Πόσο χρόνο και προσπάθεια είσαστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε στην μελέτη της νέας σας επιχείρησης; Ναι, το περιβόλι είναι μία επιχείρηση και απαιτεί όλα όσα και μια άλλη: έρευνα, οικονομική μελέτη, κατανόηση των προϊόντων που θα παράγετε και της αγοράς τους. Αν παρακάμψετε αυτό το στάδιο, μπορεί σε λίγο καιρό να βρεθείτε σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
 1. ΓΗ: Υπάρχει ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη γη; Αν δεν έχετε ιδιόκτητη γη, είσαστε διατεθειμένος/η να στήσετε την επιχείρησή σας εκεί όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ή πρέπει να μείνετε στον τόπο σας; Η γη είναι πολύ βασική παράμετρος και το θέμα αυτό το συζητάμε σε χωριστή σελίδα.
 2. Γνώσεις και Τεχνολογία: Τι γνώσεις και εμπειρία έχετε γύρω από την καλλιέργεια των λαχανικών; Ακόμα και αν έχετε καλή εμπειρία, ποιοι θα σας βοηθούν με εξειδικευμένα τεχνικά θέματα, όπως λιπάνσεις, ψεκασμούς, καλλιεργητική τεχνική;
 1. Κεφάλαια: Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια και μέχρι να αρχίσει να αποδίδει, θα έχετε πολλά έξοδα, όχι μόνο στο περιβόλι, αλλά και για να ζήσετε. Πώς θα καλύψετε αυτές τις ανάγκες; Έχετε πρόσβαση σε τράπεζες, συγγενείς ή χρηματοδότες που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα βήματά σας; Έχετε και μια άλλη εργασία που θα σας χρηματοδοτήσει τα έξοδα της οικογένειας στα πρώτα βήματα;
 2. Εργασία: Τα περιβόλια είναι επιχειρήσεις που απαιτούν πολύ εργασία. Πέρα από εσάς, έχετε και άλλα μέλη της οικογενείας που θα βοηθήσουν; Υπάρχουν εργατικά χέρια στην περιοχή και μάλιστα την στιγμή που χρειάζονται; Αν έχετε και άλλη εργασία, πόσες ώρες θα διαθέσετε στον λαχανόκηπο;

Για την στιγμή, δεν χρειάζεται να βασανίσετε το θέμα. Απαντήστε με ειλικρίνεια (εκτός και αν σας αρέσει να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας!). Στην συνέχεια, θα αναλύσουμε όλα τα θέματα.

Μη ανησυχείτε, ό,τι απαντήσεις και να δώσετε. Αρκεί να έχετε κουράγιο και μεράκι. Όλα τα άλλα διορθώνονται. Οι απαντήσεις σας θα καθορίσουν τι μορφή θα δώσετε στο περιβόλι σας και τι θα καλλιεργήσετε. Αν πχ έχετε ελάχιστα χρήματα, θα στραφείτε σε καλλιέργειες που δεν απαιτούν μεγάλα καλλιεργητικά έξοδα, όπως λάχανα ή χορταρικά. Αν δεν υπάρχει διατιθέμενη εργασία, θα αποφύγετε καλλιέργειες που ζητούν πολλά εργατικά χέρια, όπως πχ οι φράουλες.

Αφού έχετε απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, ας προχωρήσουμε να δούμε τι θα μας απαιτηθεί να γνωρίζουμε και τι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρούμε πριν στήσουμε την επιχείρησή μας, μικρή ή μεγαλύτερη, στις επόμενες σελίδες.