Ο Παραγωγός ως Επιχειρηματίας

Η παραγωγή λαχανικών ταιριάζει σε ανθρώπους με διάφορα επίπεδα δεξιοτήτων. Χρειάζεται όρεξη για το καινούργιο και αγάπη στη φύση. Το κυριότερο, όμως, είναι να έχετε αντιληφθεί ότι ο Παραγωγός είναι ένας Επιχειρηματίας!

Από εκεί και πέρα, πριν ξεκινήσετε, πρέπει με ειλικρίνεια να καταλάβετε τον εαυτό σας. Όσο καλύτερα το κάνετε, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η επιχείρησή σας, είτε είναι ένας μικρός κήπος που εξυπηρετεί μία λαϊκή, είτε είναι προμηθεύτρια μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ.

Το να γνωρίζετε τα όρια και τις δεξιότητές σας είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία.

Farm house on the lake JR P Flickr 370x275

Φωτογραφία: JR P – CC BY-NC 2.0

1. Ρεαλιστικές Προσδοκίες:

Είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε ότι ένας λαχανόκηπος μπορεί να μη δώσει κέρδη από τον πρώτο χρόνο ή ακόμα περισσότερο. Οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό μπορεί να είναι πολύ μεγάλες τα πρώτα χρόνια.

Επίσης, το περιβόλι απαιτεί σημαντική προσωπική απασχόληση. Ωράρια δεν υπάρχουν και μια μίνιμουμ καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη. Ναι μεν, η ζωή στην φύση μπορεί να είναι ωραία, αλλά μη περιμένετε να είναι ειδυλλιακή και όμορφη όπως μπορεί να παρουσιάζεται σε μερικές τηλεοπτικές σειρές.

Αν έχετε πάθος με τη φύση και η κηπουρική είναι το χόμπι σας, μπορεί να είσαστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι με τον λαχανόκηπό σας, όσο αυτός παραμένει σε μέγεθος κοντά στις δυνατότητές σας.

Μη περιμένετε να καλλιεργήσετε τον μισό κάμπο. Ξεκινήστε από κάτι ρεαλιστικό και καταλάβατε ότι μπορεί να χρειασθείτε αρκετά χρόνια πριν η επιχείρησή σας φθάσει το μέγεθος που ονειρευόσασταν…

2. Απαραίτητες Δεξιότητες:

Ο λαχανόκηπος θέλει πολλές, γρήγορες καθημερινές αποφάσεις, τεχνικές, οικονομικές και διοικητικές.

Απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις είναι, μεταξύ των άλλων:

  • Η γνώση καλλιεργητικών τεχνικών και αναγκών σε λιπάνσεις.
  • Η έγκαιρη αναγνώριση ασθενειών και εχθρών.
  • Το πώς να εναλλάσσετε καλλιέργειες (αμειψισπορά).
  • Βασικές γνώσεις ζιζανιοκτονίας.
  • Αρχές επιλογής καταλλήλων ποικιλιών για την καλλιέργεια.
  • Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί και συντήρηση.
  • Ασφάλεια τροφίμων.
  • Διαχείριση μηχανολογικού εξοπλισμού και πώς να τον μοιράζεστε με άλλους παραγωγούς για μείωση κόστους.
  • Βασικές αρχές μάρκετινγκ και οικονομικών.
  • Χειρισμός του ανθρώπινου δυναμικού, των εργατών σας δηλαδή.

Είναι αναμενόμενο ότι οι περισσότεροι θα έχετε μερικές από αυτές τις δεξιότητες. Θα πρέπει να είσαστε έτοιμοι να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικών σε έναν ή περισσότερους τομείς. Το μεγάλο λάθος θα ήταν να φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι τα τεχνικά θέματα (λιπάνσεις, φυτοπροστασία κλπ) είναι ένα τμήμα μόνο των δραστηριοτήτων που συνθέτουν έναν πετυχημένο λαχανόκηπο. Δεν αρκεί, λοιπόν, να καταφεύγουμε στις γνώσεις του τοπικού γεωπόνου μόνον. Πρέπει να απευθυνθούμε και σε σύμβουλο μάρκετινγκ, σε οικονομικό σύμβουλο κλπ. Αν οι τελευταίοι τυχαίνει να είναι και γεωπόνοι, τόσο το καλύτερο.

Η επιτυχία της επιχειρήσεώς μας θα βασισθεί και σε δύο άλλες βασικές δεξιότητές μας:

Επιλέγοντας τον Τεχνικό Σύμβουλο:

Κάθε παραγωγός, μικρός ή μεγάλος, χρειάζεται τεχνικό και οικονομικό σύμβουλο. Είναι πρακτικώς αδύνατον ένας παραγωγός να έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

Στην Ελληνική γεωργία, έχουμε ταυτίσει τον τεχνικό σύμβουλο με τον έμπορο φυτοφαρμάκων. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι έτσι κερδίζουν χρήματα καθώς οι συμβουλές του γεωπόνου – εμπόρου φυτοφαρμάκων παρέχονται δωρεάν.

Δωρεάν; Ασφαλώς όχι! Υπάρχει, δυστυχώς, μία βασική σύγκρουση συμφερόντων: ο έμπορος, για να είναι επιτυχημένος, πρέπει να πωλεί όσο πιο πολλά φάρμακα γίνεται. Ο τεχνικός σύμβουλος, όμως, πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του πελάτη του: να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με βιώσιμες λύσεις και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αποτέλεσμα: χρησιμοποιούνται λίγο, φθηνά αλλά εξαιρετικά φάρμακα, όπως το θειάφι και γίνεται κατάχρηση ακριβών φαρμάκων και υδατοδιαλυτών λιπασμάτων.

  • Την δυνατότητα να έχουμε ένα όραμα για την επιχείρηση και να θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους
  • Την δυνατότητα δικτυώσεώς μας με άλλους παραγωγούς, αλλά και ειδικούς, σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς σταθμούς, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι βοηθούν τον παραγωγό να ξέρει που πάει και να αξιολογεί τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Η δικτύωση, από την άλλη, σημαίνει ροή πληροφοριών για την αγορά, για καλλιεργητικές τεχνικές, για το οικονομικό περιβάλλον.

Θυμηθείτε:

Η αποτυχία να σχεδιάσετε αρκετά λεπτομερώς τον λαχανόκηπό σας, είναι σχέδιο για μελλοντική αποτυχία!