Ενότητα Α: Πριν Ξεκινήσουμε

Στην πρώτη αυτή ενότητα, παρουσιάζονται θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τον υποψήφιο παραγωγό πριν ξεκινήσει να καλλιεργεί. Βεβαίως, τα θέματα αυτά πρέπει να διαβαστούν και από παλαιότερους παραγωγούς, οι οποίοι θέλουν να επανατοποθετήσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση. περιβόλι ή θερμοκήπιο σε πιο σύγχρονες επιχειρηματικές βάσεις.

Θέματα Α' Ενότητας

Θέλετε να ασχοληθείτε με τα κηπευτικά σαν επάγγελμα; Τι βασικό χρειάζεται; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις: έχετε κουράγιο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαχανοκομίας στην Ελλάδα και ποια τα εμπόδια;

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας παραγωγός; Ποιες ρεαλιστικές προσδοκίες μπορείτε να έχετε;

Η γη που διαθέτετε θα προσδιορίσει την καλλιέργεια. Ποιες είναι οι παράμετροι της γης σας που πρέπει να εξετάσετε;

Το κεφάλαιο θα προσδιορίσει την λαχανοκομική σας επιχείρηση. Πού θα το χρειασθείτε;

Με ποια κριτήρια θα διαλέξουμε τι να καλλιεργήσουμε; Ποια είδη είναι εύκολα στην καλλιέργεια; Ποια είδη να αποφύγουμε αν δεν έχουμε εμπειρία;

Τι είναι τα logistics; Χρειάζονται σε έναν μικρό λαχανόκηπο; Εξοπλισμός, συσκευασίες, ψύξη, μεταφορά & προμηθευτές, θέλουν προγραμματισμό.

Για να πουλήσουμε, πρέπει να γνωρίσουμε την αγορά, να μάθουμε τα προϊόντα μας και να προσδιορίσουμε το εμπορικό μας πλεονέκτημα.

Προσωπική επιχείρηση ή εταιρεία; ΟΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μορφής;

Κάθε λαχανόκηπος, μικρός ή μεγάλος χρειάζεται ένα δίκτυο συμβούλων. Πρέπει να τους βρούμε τώρα, πριν τους χρειασθούμε.

Δεν υπάρχουν ατυχίες. Κακός σχεδιασμός και έλλειψη εμπειρίας υπάρχει. Γι αυτό σχεδιάζουμε από τώρα το πώς θα αντιδράσουμε την κακιά στιγμή.

Κάθε λαχανόκηπος, μικρός ή μεγάλος χρειάζεται ένα δίκτυο συμβούλων. Πρέπει να τους βρούμε τώρα, πριν τους χρειασθούμε.

Οι νόμοι καθορίζουν όχι μόνον τις υποχρεώσεις μας, αλλά και τα δικαιώματα μας. Πρέπει να τους γνωρίζουμε, ακόμα και για να τους παραβούμε!