Προωθώντας τα Προϊόντα στην Αγορά

Λοιπόν, παράγουμε και φροντίζουμε την τεχνική παραγωγής και φτιάχνουμε ένα πολύ καλό προϊόν. Αρκεί άραγε αυτό για να επιτύχει η λαχανοκομική επιχείρησή μας; ΟΧΙ !

Όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα προϊόν που ζητά η αγορά, είναι όλα εύκολα. Φτιάχνεις και πουλάς. Παλιότερα, έβγαινε η νοικοκυρά και έψαχνε να δει τι καλό θα βρει στα μανάβικα. Σήμερα αποφασίζει ότι θέλει μακρόστενες μελιτζάνες και θα βγει για μακρόστενες μελιτζάνες ό,τι εποχή και να είναι.

Έτσι είναι πλέον η αγορά. Είναι γεμάτη λαχανικά, που ποσοτικά καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Αν υπάρξει κενό, έρχονται εισαγωγές να το καλύψουν.

Το ερώτημα είναι: Ποια λαχανικά πουλάνε στην αγορά;

Η απάντηση είναι απλή: αυτά που καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Το ποιες είναι οι απαιτήσεις, αυτό είναι το δύσκολο θέμα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν πανάκριβες μετρήσεις των καταναλωτών και αποκτούν μία καλή ιδέα. Για τους παραγωγούς λαχανικών, τέτοιες μετρήσεις είναι γενικώς ανέφικτες. Σε άλλα κράτη, μαζεύει στοιχεία το κράτος και τα δίνει δωρεάν στους παραγωγούς. Στην Ελλάδα, το κράτος δεν παρέχει τέτοιες υπηρεσίες.

Ποιοι παραγωγοί πωλούν ακόμα και όταν άλλοι βρίσκουν κλειστή την πόρτα; Μα αυτοί που έχουν όνομα και καλή φήμη!

Πώς αποκτάς καλή φήμη στην αγορά;

Η καλή φήμη είναι κάτι που θέλει χρόνια για να κτιστεί και μία νύχτα για να καταρρεύσει. Μερικές βασικές συμβουλές για να αποκτήσετε φήμη:

  • Να είστε συνεπείς. Κρατάτε τις συμφωνίες σας πάντα και με κάθε θυσία.
  • Προσπαθείτε να έχετε σταθερή ποιότητα. Αν για κάποιο λόγο η ποιότητά σας πέσει, πουλήστε σαν Β’ ποιότητα ή ανώνυμα.
  • Μία συσκευασία πρέπει πάντα να έχει ομοιόμορφα προϊόντα. Τα κόλπα του παρελθόντος, η πάνω σειρά μεγάλες τομάτες και η κάτω μικρή, δεν πιάνουν.
  • Μη υπόσχεσθε όταν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, είτε ποσοτικώς είτε χρονικώς.
  • Πουλάτε επωνύμως: δεν φτάνει να σας ξέρει ο χονδρέμπορος. Πρέπει να σας μάθουν πολύ περισσότεροι. Φτιάξτε logo, τυπώστε συσκευασίες. Όταν μεγαλώσετε θα χρειασθεί να διαφημιστείτε.
Πάγκος με πράσινα λαχανικά

Φωτογραφία: Marco - CC BY 2.0

  • Πουλάτε συσκευασμένα. Μπορεί οι συσκευασίες να είναι ακριβές, αλλά δεν θα σας γνωρίσουν νέοι πελάτες αν δεν μπορούν να δουν ποιανού είναι τα προϊόντα και να βρουν τρόπο επικοινωνίας.
  • Δώστε στους πιθανούς πελάτες περισσότερους τρόπους επικοινωνίας: ένα τηλέφωνο δεν φθάνει! Χρειάζεται και email και site στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι νομίζετε!
  • Όταν επικοινωνήσει μαζί σας ένας πελάτης ανταποκριθείτε αμέσως! Σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε. Απαντήστε στο email μέσα σε 48 το πολύ ώρες. Δείχνει σοβαρότητα και επαγγελματισμό.
  • Δικτυωθείτε!
  • Ποια λαχανικά πουλάνε στην αγορά;

    Μερικές συμβουλές για το πώς θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε λαχανικά που θα απορροφώνται στην αγορά:

    • Ρωτήστε τους πελάτες σας τι θέλουν! Αν πουλάτε στην λαϊκή, πιάστε κουβέντα μαζί τους. Αν πουλάτε στην Κεντρική Αγορά ή σε Super Market, γνωρίστε τους υπευθύνους και ρωτήστε.
    • Να είστε προσεκτικοί όταν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά με μικρότερη συνολική ζήτηση, πχ ραντίτσιο. Αν καλλιεργήσουν ραντίτσιο και άλλοι 50 παραγωγοί σ’ όλη την Ελλάδα, μπορεί να κορεσθεί η αγορά και να μη μπορείτε να πουλήσετε.
    • Η αγορά απορροφά, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς την άριστη ποιότητα.
    • Πάρτε υπ’ όψιν τις απαιτήσεις των καταναλωτών! Την δεκαετία του 90 και μετά, οι παραγωγοί άρχισαν να καλλιεργούν τα υβρίδια και ποικιλίες της μόδας, με μόνο κριτήριο τη δικιά τους ευκολία. Δεν έπαιρναν υπ’ όψιν τις ανάγκες των καταναλωτών. Ναι, εκείνο το υβρίδιο λάχανου κρατάει στο χωράφι 3 μήνες και το πουλάς όταν έχει ζήτηση, ενώ το ντόπιο στις 15 μέρες σκάει, αλλά το υβρίδιο είναι σκληρό σαν πέτρα, κατάλληλο για την Γερμανία όπου το τρώνε μαγειρευμένο ή ζυμωμένο. Για τους Έλληνες, που τρώμε φρέσκια σαλάτα είναι τελείως ακατάλληλο!
    • Σκεφτείτε τις παλαιότερες ποικιλίες και υβρίδια: Έχουν την νοστιμιά και το άρωμα που εμπόδιζαν τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Σήμερα καλλιεργούμε τις ίδιες ποικιλίες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δεν διαφοροποιούμε την παραγωγή μας, ενώ δεν έχουμε τα μέσα να την προωθήσουμε όπως οι ανταγωνιστές. Συνηθίσαμε τους καταναλωτές στην πλαστική γεύση, διότι μας βολεύει στην παραγωγή και χάσαμε την αγορά!
    • Σκεφτείτε σαν να είστε ο τελικός καταναλωτής και προσπαθήστε να βρείτε έναν ή περισσότερους λόγους που θα αγόραζε από σας και όχι από τον ανταγωνιστή. Μη χρησιμοποιήσετε σαν κριτήριο την τιμή. Όταν κάποιος προσπαθεί να πουλήσει με το επιχείρημα ότι είναι φθηνότερος, είναι σαν να ομολογεί ότι η ποιότητά του είναι μέτρια ή κακή. Αν δεν βρείτε επιχειρήματα, πρέπει να τα σκεφτείτε όλα από την αρχή!
    • Μη καλλιεργείτε κάτι απλώς διότι αρέσει σε σας! Αυτό κάντε το στον κήπο του σπιτιού σας. Στον επαγγελματικό λαχανόκηπο θα καλλιεργείτε αυτά που αρέσουν στην αγορά. Δεν είναι η δικιά σας γεύση κριτήριο. Δώστε να δοκιμάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται. Από εκεί θα μάθετε!

    Και, τέλος, συνεργασθείτε! Συνεργαζόμενοι με άλλους μικρούς ή μεγαλύτερους παραγωγούς ομοειδών προϊόντων και πωλώντας από κοινού, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα όνομα στην αγορά (εμπορικό σήμα) ή μια τοπική ταυτότητα (πχ τομάτες Βελίνας) που θα αυξήσει την ζήτηση για τα προϊόντα σας και τις τιμές που πετυχαίνετε. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, αλλά πρέπει να μάθουμε!