Η Bayer εξαγοράζει την Monsanto για $66 δις!

bayer-roundup-web

Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι η Γερμανική εταιρεία χημικών και ειδών φυτοπροστασίας Bayer υπέγραψε με την Αμερικανική εταιρεία σπόρων και ειδών φυτοπροστασίας Monsanto συμφωνία για την εξαγορά της τελευταίας έναντι $66.000.000.000!

Βεβαίως, τώρα αρχίζει μία μακρά διαδικασία για την έγκριση της εξαγοράς από τις αρχές, τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι η διαδικασία αυτή δεν θα τελειώσει πριν το τέλος του 2017. Η εξαγορά οδηγεί στην συγχώνευση των δύο πιο ισχυρών από τις έξι παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρείες που κυριαρχούν στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία θα εξετάσει την εξαγορά, γερουσιαστής Charles Grassley της Ιόβα, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η συγχώνευση θα πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες που έχουν ήδη πληγεί από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Σε μία δήλωσή του, που ετοιμάστηκε για την ακρόαση στην Γερουσία, ο Grassley τόνισε ότι ήδη οι αγρότες υποφέρουν από τις αυξημένες τιμές των σπόρων και χαμηλές τιμές της παραγωγής τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Bayer έχει μία τεράστια γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνουν ανθρωποφάρμακα, κτηνιατρικά φάρμακα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, χημικά και σπόρους μεγάλης καλλιέργειας (σόγια, βαμβάκι και ελαιοκράμβη) καθώς και κηπευτικών, καθώς της ανήκει η γνωστή εταιρεία σπόρων Nunhems.

Η Monsanto ειδικεύεται στα ζιζανιοκτόνα, με το πλέον γνωστό της το Roundup © και τους σπόρους, όπου η κυριαρχία της είναι πολύ μεγάλη μέσω των δεκάδων εταιρειών που της ανήκουν. Asgrow, De Ruiter, Seminis, Ferry Morse, Royal Sluis, Western Seeds είναι κάποιες από τις εταιρείες σπόρων που ανήκουν στην Monsanto και είναι γνωστές στην Ελλάδα.

Όπως ίσως καταλαβαίνετε, με την συγχώνευση, δημιουργείται ένας τεράστιος όμιλος που πλέον ελέγχει πλήρως τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ο τομέας αυτός είναι πολύ ευαίσθητος διότι όλοι οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτόν.

Πέρα από το πολιτικό θέμα, αν δηλαδή μπορούμε να επιτρέψουμε τόση ισχύ, μεγαλύτερη και από πολλά κράτη μαζί, να συγκεντρωθεί ανεξέλεγκτο στα χέρια του διοικητικού συμβουλίου της Bayer, υπάρχει και δύο τεράστια θέματα που απασχολούν τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους οικολόγους:

  • Πλέον, οι τιμές των σπόρων έχουν αποσυνδεθεί από το κόστος αναπτύξεώς και παραγωγής τους (συν ένα κέρδος, εννοείται), αλλά μπορούν να ορίζονται αυθαιρέτως από την Bayer. Ήδη όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν το πόσο έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των σπόρων.
  • Ήδη, από τον προηγούμενο κύκλο συγχωνεύσεων, κοντά στο 2000, οι ελάχιστες εταιρείες που έμειναν αποφάσισαν να καταργήσουν τις απλές ποικιλίες σπόρων, ώστε ν εξαναγκάζουν τους αγρότες να αγοράζουν καινούργιους σπόρους κάθε χρόνο. Αυτό, οδηγεί σε μείωση της βιοποικιλότητας στα καλλιεργούμενα είδη, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των ασθενειών και την απώλεια πολυτιμότατων χαρακτηριστικών.

(Να διευκρινίσω ότι τα χαρακτηριστικά της αντοχής στις ασθένειες που βάζουν στα υβρίδια, δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των υβριδίων. Θα μπορούσαν να το βάζουν και στις απλές ποικιλίες. Τότε, όμως, δεν θα εξανάγκαζαν τους αγρότες να αγοράζουν κάθε χρόνο…)

Η συγκέντρωση τόσης ισχύος σε μία μόνον εταιρεία μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ επικίνδυνη και όχι μόνον για τους αγρότες. Ελπίζω, ότι οι επιτροπές ανταγωνισμού, τόσο της ΕΕ, όσο και των ΗΠΑ, θα επέμβουν και θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν κάποιες στοιχειώσεις συνθήκες ανταγωνισμού και στον τομέα των σπόρων.

Όσο για την χώρα μας, πια, δεν ελπίζω καν να το πάρουν είδηση…

 

Σχόλια

Τα Σχόλια έχουν κλείσει.